Sunday, 7 March 2010


Apa nak jadi dengan cekgu-cekgi ni..hehehe

Friday, 26 February 2010

Alhamdulillah


Selesai sudah Program Kepimpinan Pelajar SMKTIS yang disertai oleh 75 orang pelajar yang terdiri daripada Pengawas Sekolah, Pembimbing Rakan Sebaya, Ketua Tingkatan dan juga Pengawas Pusat Sumber Sekolah. Program ini dianjurkan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling. Tahniah buat semua. Semoga anda menjadi pemimpin yang hebat.

Keterlibatan anda sebagai pemimpin di sekolah amat penting dalam mengasah bakat kepimpinan dan juga sebagai nilai tambah untuk anda jika ingin melanjutkan pelajaran ke IPTA. Bermula tahun hadapan, penilaian untuk ke universiti dikira 70 peratus akademik dan 30 peratus kokurikulum. Dengan menyertai badan kepimpinan, anda pasti mempunyai kekuatan dalam memimpin diri, dan rakan-rakan di sekolah dalam usaha membantu guru-guru di sekolah. Tahniah buat semua!

Nak tengok gambar????Kat bawah tuuuuuuu...hehe











Tuesday, 19 January 2010


Team Praktikal, UPSI (6 ORANG:KAUNSELING 2, SENI 2, KIMIA 2), UPM (SAINS 2 ORANG), UITM
Hari pertama : 18/1/2010

Mula sampai bina hubungan dengan Pentadbir sekolah, guru-guru, berjumpa guru kaunseling, guru disiplin. Diberi amanat oleh Pen.Kanan, Puan Nazariah, yang juga merupakan bekas kaunselor ketika dahulu. Katanya, walaupun jadi Pen.Kanan, namun, kaunseling amat membantu dari segi urus keluarga. First day, atas attitude, she said " Very Good". Baru makin semangat kami.Hehe. Then, katanya, tak silap hari bulan dia sendiri yang akan survey kami berdua ketika buat sesi nanti. Then masuk bilik kaunseling, bina hubungan dengan kaunselor sekolah. Mereka sangat bagus dan mesra. Bilik kaunseling meriah. Berfungsi. Pelajar sentiasa keluar masuk berjumpa kaunselor. Membantu mereka buat sedikit pengurusan bukan atas suruhan tetapi sekdar ingin membantu. Kaunselor belanja makan. 6 orang kaunselor di sini 3 sesi pagi, 3 sesi petang.

Hari kedua: 19/01/2010

Mengemas bilik kaunseling, susun atur bilik kaunseling, sama-sama buat dengan kaunselor-kaunselor. Hari best! Semua kaunselor bagi tunjuk ajar, berkongsi tentang pengurusan. yey..kaunselor bawak ikan hiasan dalam bilik kaunseling!Aku suka ikan...then bilik kaunseling dah ada aircond. Hari ni kena setting port ICT kat bilik kaunseling. Relief kelas tercorot. Semua pelajar lelaki sahaja, India. Gegak gempita kelas. Tapi masih ok kelas. Agak pelik apabila melihat semua pelajar apabila ingin ke tandas bawa beg, aku ingat mereka nak ponteng, tapi kata mereka memang budaya mereka, kalau bergerak bawak beg, jika tidak, barang sekejap jer lesap.Owh begitu! Kemudian, siapkan bahagian rekod harian perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Penat, tapi best!

Hari ketiga: 20/01/2010

Tiap pagi sampai ke office, tanda untuk relief kelas dahulu, kena bertugas tingkatan 3 kelas kelima. Pelajar-pelajar huru-hara kemudian buat cerita dongeng kat pelajar skit..keke..Dapat menarik perhatian mereka. Pagi tu, buat carta board takwim UBK. Siapkan juga Board Rekod Harian yang semalam. Settle. Kejap lagi meeting kat bilik Gerakan. Tengok repot ROS, ke library ada kerja.

Hari Keempat:21/01/2010

Pengurusan UBK, berjumpa pelajar-pelajar, buat report ROS, buat sesi kaunseling Individu pelajar dirujuk,klien India.

Hari Kelima: 22/01/2010

Lepas bacaan yassin di surau, PMD bermula dari pagi "Temuduga, dan RESUME,buat Bimbingan kelompok - Membina perancangan Bahasa Inggeris. -6 Orang pelajar, bimbingan susulan pada hari Isnin.

Hari Keenam: 23/01/2010

Buat Rekod Kehadiran PMD, buat brosur perancangan tahunanUBK, buat sesi kaunseling individu dengan pelajar tingkatan 3, buat temujanji dengan pelajar

Hari ketujuh:

Hari ketujuh : 25/01/2010
Jaga check point merentas desa - rehearsal. Tak minat sukan, tapi terpaksa. Sekurang-kurangnya blh bagi semangat pada orang sukan pun dah cukup sebagai guru kaunseling, buat repot ROS, temujanji dengan klien untuk buat sesi lagi hari ini. Target dua klien. Mungkin 11.30 am sekejap lagi buat sesi kaunseling.

26/01/2010
Busy day. Ceramah dan handle program PMD berkala form 5. Meeting kem kepimpinan.Tiba-tiba nama aku terselit sorg dengan guru-guru, and pljar UPM kna handle. Buat sesi dengan pelajar. Mula-mula kelompok..tapi terpaksa bubar, kes-kes tertentu. Buat sesi individu. YAAllah, semoga pelajar ini berjaya menjadi manusia yang sangat berjaya kelak. Very touching day. Pelajar datang bilik kaunseling 4 orang pljar lelaki ajak masuk kelas mereka, katanya mereka bosan cikgu tak ada..pernah masuk minggu lepas kelas dorg..then kali ni dorg dtg suruh masuk lagi..huhu. Then, sorg pljar datang kongsi2 pasal pakwe dia..layan jer lahhh...bukan klien aku pun..tapi dia saja nak bercerita..Cikgu, meh saya bawakan beg cikgu..abih beg aku dia angkut..Ada pelajar masuk bilik kaunseling..bilik kaunseling memang tumpuan ramai di sekolah ini. Cikgu, saya lapar la cikgu..balik lambat nanti..sayu jer rasa hati..tanya bawak brapa hengget RM 2 jer..hurmm..masa aku skolah dulu RM 3 mak aku bagi..tu tahun lama dah..tahun 2010 ni aku rasa lagi lah tak cukup..selidik punya selidik..dorg ni kerja lepas balik skolah..ajak dorg makan..blh aku katakan..pljar2 skolah ni rata2 bekerja,..perkara biasa..aku blanja dorg guna duit untung jual tudung..huhuuhu...ksian sungguh budak2 ni...aku ingt pesan arwah ayah aku..walaupun kita bukan berada, tapi tak salah kita menyuap pada mulut orang yang memerlukan..Seorang pelajar lelaki bergenang air mata..aku pun turut bergenang air mata hari ini..ada kisah antara kami..

Siapkan carta organisasi HEM, sambung kerja semalam untuk board Besar bilik gerakan..Buat sesi kelompok..sesi individu..esok 3 klien menunggu...sesi kedua..aku nihhhh..sesi macam tah apa2..jer..adeiiiiiiiiiiii!!Kunci bilik kaunseling kat aku skg neehh...kaunselor pagi n ptg suh pegang..sbb balik lambat sangat..hamiikkkk...!Pergi skolah pkul 7.10 pg..dah sampai kat sana..Kalau p kuliah tu jgn arap aku nak awal..haha..balik plak kdg2 2.30 sampai umah dan skrg ni pkul 4 sampai umah..huhu

27/1/10

Program PMD lagi. Kena handle. Busy gila.Klien datang tak putus-putus. Kalau aku penat, aku ambil 2 sesi jer sehari. Sampai bertindan pun ada. Aku suruh masuk kelas dulu., Adus!Full bilik kaunseling nak buat sesi. Buat B. kelompok sambung sesi 2 Bimbingan kelompok bagi group sama Cara Untuk Tingkatkan BI.(Boleh sambil-sambil aku belajar). Pelajar-pelajar SMS sampai tak sempat aku balas. Aduh.

28/1/10

Pogram PMD. Kat dewan. Aku buat role play. Enjoy dengan pelajar-pelajar walaupun mereka kelas hujung. Tingkatan 5 ada 12 kelas.Bayangkan!!!Sambung buat plan. Pelajar datang bilik kaunseling aku kena layan. Siap ajak aku berborak. Katanya nak sembang ngn cikgu boleh x?Cikgu dalam kelas kami xda, cuti beranak. Hari-hari pelajar muka sama. Then, yang tak dikenali pun datang cakap nak buat sesi dengan aku.Sampai aku suruh masuk kelas dulu, kena detect jgk tkut pljar mai nak lepak. Hari ni balik 4.30 pm. Sesi petang pun cikgu mtk teruskan PMD. Sejak akhir-akhir ini, balik 4 lebih..banyak kena buat. Sampai tak tahu nak cakap apa y aku buat.Jumpa Pen.Kanan. Cikgu-cikgu respon positif.Alhamdulillah. Skg ni nak settle Brosur, Ros, then Mural di Bilik Kaunseling, aku kena tugas untuk Kem Kepimpinan lagi, tiba-tiba terjelepuk nama aku sorg kat senarai tuu...Paling Penting PPD nak datang 4.2.2010 check bilik Kaunseling.

Kalau aku nak cakap, UBK sekolah aku ni macam pasar boleh x?Pelajar selalu keluar masuk jer.Tak terlayan. Paling penting, aku dapat didik hati aku memahami manusia dan dekat dengan pelajar.

29/02/2010 - 01/02/2010
Akan dicatat

02/02/2010 (Selasa)

Program PMD 7.40 pm hingga pukul 10.55. Sesi Individu 11.30. Klien India. 12.30 pm sesi individu klien Melayu. Bimbingan kelompok 1.05 pm, Teknik Belajar Sejarah. 3.45 balik.

Friday, 8 January 2010

Assalamualaikum.

Lama CA tidak menjengah blog ini. Untuk menjadi salah seorang warga SMKTIS, hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi. Semoga CA dapat menjadi warga SMKTIS yang baik dan berusaha bersama-sama warga SMKTIS terutamanya Unit Bimbingan dan Kaunseling. Harapan persediaan mental, semangat dan sokongan warga SMKTIS amat diperlukan untuk CA bersama-sama berusaha walaupun CA sebenarnya praktikum. Selangkah masuk ke SMKTIS, CA ialah warga pendidik di sana. InsyaAllah. Kepada yang memerlukan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling, bolehlah ke bilik Unit Bimbingan dan Kaunseling kelak. Tidak bermakna jika anda ke bilik kaunseling, anda orang yang bermasalah. Wal hal mungkin ada sesuatu perkongsian yang ingin dikongsikan...Mungkin dari segi pelajaran, minat dan sebagainya. Jumpa CA ya nanti.

"Pesanan untuk CA sendiri, untuk menjadi seseorang yang hebat, kita mesti menjadi diri sendiri dan seorang yang berbeza."


Thursday, 31 December 2009

Assalamualaikum.

Tirai 2009 ditutup dengan kegembiraan: 2 orang pelajar yang diajar pada 2008 telah mendapat keputusan 8A's dalam PMR...2 pelajar terbabit bukan dalam kelas pertama,tetapi kelas keempat di sekolah luar bandar...siapa kata pelajar luar bandar dalam kelas agk belakang tidak boleh merangkul keputusan cemerlang??tetapi mereka... perlukan perhatian drp guru..Tidak ada double standard pelajar kelas pertama dan kelas akhir. CA makin bersemangat untuk ke sekolah SMTIS!!!

Sunday, 27 December 2009

Assalamualaikum.

Sapa nak bercinta angkat tangan...!!!
Cikgu..cikgu .. saya nak bercinta..!!! Mesti dalam hati menjerit gitu agaknya kan..kan...tak yah tipu lah..hahaha...Memandai jer CA. Kih..kih..

Mesti kalau part ni, mesti pelajar-pelajar teruja kan..kan..
Kata Raju " Iyya ciklu..saya cangat centunju la ciklu.."
Baiklah Raju, Ciklu akan kasi tau aa..aaa...
Raju pernah bercinta tak?
Jawab Raju, "Tarak pena ciklu, saya malu ciklu"

Bercinta di alam persekolahan itu perkara biasa. Cuma CA nak bagitau, pandai-pandailah bawa diri masa bercinta. CA pun tak leh nak sekat, kalau sekat pelajar bercinta pun, nak tak nak, kamu tetap akan bercinta. Cuma CA nak cakap kena jaga diri. Kadang-kadang cinta budak-budak ini cinta buang masa. Tapi masa remaja semua pakat nak bercinta. Tengok orang bocinto ekau nak bocinto..Cinta itu suci, manusia yang biasanya mengotorkan cinta. Setuju tak...Setuju tak setuju pun tak per..Ada yang sanggup gadaikan diri, nak buktikan betapa cintanya diri. Especially yang pelajar perempuan. Kena jagalah diri. Bak kata cikgu CA dulu masa sekolah, orang lelaki tak susut nilai, orang perempuan mudah susut nilai. Apabila anda berjaya dalam pelajaran, InsyaAllah hidup anda akan lebih baik lebih baik jika cinta itu juga seiring.

Ada pandangan tentang cinta?Sila..sila..hehe



video

Thursday, 17 December 2009


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tak jawab salam berdosa..Harhar..tengok tuu..ada yang tak jawab salam..haha..

Sudah lama tajuk ditulis, cuma untuk mencoretkan segala isi kandungannya memerlukan ruang dan masa untuk berbicara, kerana ruang dan masa itu penting agar ketika menulis, hati diletakkan pada Allah SWT dalam membicarakan apa jua perkara pun.

Pernahkah anda memperoleh kejayaan dan tiba-tiba anda menangis seraya terduduk atas anugerah yang diperoleh itu?Ketika itu anda rasakan betapa agungnya kekuasaan Allah SWT atas apa yang dianugerahi? Peristiwa sebegini pernah CA alami. Maka, tidak salah berkongsi. Kejayaan apa, biarlah hanya CA yang tahu. Cuma ingin dikongsikan tentang perasaan sahaja.

Setelah kita berusaha untuk mendapatkan sesuatu dengan bersungguh-sungguh, kita pasti akan beroleh kejayaan. Namun, dalam kita berusaha, kita perlu sujud pada Tuhan yang Esa. Pada pandangan CA, jika anda berusaha tanpa iringan dalam hati bersama-sama Allah, kejayaan itu adalah kejayaan yang sia-sia. Hanya kejayaan pada zahir sahaja, zatnya, anda tidak dapat rasa dalam bentuk pahala. Bukankah lebih baik, kejayaan yang kita cipta itu kita bersyukur dengan percaya ini semuanya anugerah Allah SWT. Kita mungkin dapat berbicara bahawa kita bersyukur pada Allah SWT, namun, sejauh manakah hanya hati kita yang tahu dan hanya Allah SWT sahaja yang boleh tahu sedalam mana hati kita ke arah itu.

Bagaimana ingin rasa bersederhana dan bagaimana perasaan itu boleh dipupuk?Hanya dengan merasai syukur, kita seolah-olah telah berkongsi dengan Allah SWT bahawa kejayaan yang kita cipta itu adalah hak miliknya. DIA yang menganugerahi, dia juga yang berhak menarik balik kurniaannya. Jika kita terlalu bangga dengan kejayaan yang dicipta, maka tidak sengan untuk Allah hentikan kejayaan itu. Contohnya, sekali sahaja kita dapat kejayaan selepas itu, kejayaan lain tidak menyusul. Jika kita sedar perkara ini berlaku, sama-samalah kita berdoa memohon kesederhanaan hati. Kita boleh berkongsi pada orang ramai apa kejayaan yang dicipta walaupun terdapat halangan dalam kita berkongsi disalahertikan, disalahpersepsikan dan sebagainya. Itu sudah kebiasaan. Kita berhak mendapat penghargaan, dan lebih baik kita menghargai diri sendiri. Hanya pokok pangkal hati pusat sagala keikhlasan dan kejujuran.Maka, jika anda beroleh kejayaan yang bertimpa-timpa, jangan dilupa kegagalan yang lalu kerana kegagalan yang lalu menjadikan anda beroleh kejayaan pada hari ini. Selagi hidup dikandung badan, sedarlah asal usul diri. Orang tidak melihat siapa kita pada masa lalu, tetapi orang melihat kita pada hari ini. Hanya Allah sahaja yang melihat siapa kita untuk setiap jangka masa. Maka, rasailah betapa sayangNya Allah kerana sentiasa menjaga dan memerhati kita sejak azali lagi.

Pupuklah kesederhanaan hati ketika anda berjaya. Matlamat CA hanyalah ingin berkongsi sahaja pada ruangan entri kali ini. Kepada sesiapa yang pernah mendapat kejayaan yang tidak dilupakan, marilah kita bersama-sama berkongsi. Mana tahu, kejayaan anda dapat dijadikan inspirasi kepada orang lain untuk berjaya juga. Terima kasih daripada CA.

"Born to succes, not to fail"
" Born from our Al Mighty God and die for HIM"

"Once you succes say thank to our Miracle, Thanks... Oh My God!


Mau tengok gambar-gambar yaa..sila klik pada gambar untuk besaukan..hehe



;;