Friday, 27 November 2009


Rumah yang CA bakal duduk masa praktikal nanti. Hope CA dapat enjoy dan dapat sesuatu yang baru tinggal di tempat orang kelak. Macam mana CA dapat umah ni? Rumah ni rumah Dr.Alya Zara @ Kak Win kiter tu..suruh tinggal dengan ibu bapa mereka yang sekarang ini pun tinggal berdua. Ni pun atas saranan dia suruh tinggal di sini. CA terima dengan hati terbuka dan seronok-beronoknya. Suasana nampak macam best, tambah pulak ada pantai. CA suka bangat!!!!Jarak nak ke Sekolah Menengah Tengku Idris Shah (SMKTIS) tu dalam 15 minit kalau memecut dengan motoboat..hehe..ops..motosikal. Nanti sama-sama CA akan merempit dengan partner nanti. Tunggu...kisah praktikum nanti yang pelbagai ragam...Kelak suasana baru akan dirasai, dialami, dinikmati, dipelajari dan saling terbina ukhwah di sekitarnya. Terima kasih dan kredit kepada Dr.Alya dan keluarga, Mak Cik dan Pak Cik yang membenarkan CA tinggal di situ. Syukur juga pada Allah SWT kerana mempermudahkan urusan CA. Semua ini adalah kebetulan yang telah Tuhan tentukan. CA tidak tahu menahupun rumah Dr.Alya di sini. Semoga kemeriahan dirasai apabila berada di tempat orang kelak. Paling penting, kaki dan hati ini, ingin sentiasa meneroka ke tempat baru. CA ikut sahaja ULM tempatkan. Rezeki ikut kata hati ni.Huhu.

"Rezeki dan kemudahan yang Allah bantu, ucaplah syukur, Alhamdulillah"

Saturday, 21 November 2009

Salam

Nak pergi skul ni, apa kelengkapan yang dah ada dan yang bersedia?Modul-modul, kemahiran asas kaunseling, teori, persediaan mental dan fizikal dah betul-betul mantap ker?Adess!Ni pun tengah duk create-create powerpoint untuk ceramah. Manalah tahu kan kena ceramah..tak pun masa bimbingan kelompok tu, buleh guna powerpoint jugak..Ceramah-ceramah sebelum ni ada sedut menyedut juga dari kaunselor luar. Muka macam kerang busuk nak mintak slide power point dengan mereka...tak perlah kan..tukar², tak luak dan rugi pown!Now, tengah mengumpul peralatan perang juga ni. Omaigod..!!!Bagi CA yang penting ke spontanan, bila kita bersedia, kita jadi kongruen.Tak gituw?

Kata pensyarah CA, situasi kerja dah berlainan. Tak main dah teori² lepas ni. Teori dalam bentuk aplikasi plak. Wowowo...Kertas kerja kena tau buat, kalau tak biasa susah nak buat program, nanti kena wijek kt PPD tambah plak pogeram dengan JPN ke apa sumer tu. They want somthing yang best!Paling kena bersedia ialah nak hadapi kerenah pelajar. Doakan CA jadi cikgu yang boley bagi impak pada student dan close dengan student. CA berimpian sesangat membantu insan di luar sana dengan kompetensi yang ada. Doakan CA. Hopefully, everything is okeh. Doakan CA kuat macam iron lady yang kat luor sane. Kemahiran kelompok kena stadi balik, kemahiran asas kaunseling pun kena diperkukuhkan lagi dan pelbagai kemahiran lain yang sewaktu dengannya. Ades! Kena pandai adapt dengan situasi skulm working enviroment etc.. sKul SMKTIS oh SMKTIS I will COME...Cekgu kelate Comey lotey nih akan g skolah sek² mu nanti..tunggu ambo deh..!!! wakakaka

Aku mencintai dunia pendidikan.


Salam.

Belog baru. Maklumlah. Dah nak jadi cekgu.Buat belog baru lah. Mula-mula punyalah pilih SBP kat Melaka (MOZAC), Melaka as location for practicum. Then, hamik. Unit Latihan Mengajar tukar tetiba. Mengalir-ngalir ayaq mate. Idok ler sampai gitew sekali. Redha ajer mana-mana pun. Tapi sedikit kuciwalah CA. Yerlah. Dah duk pokus pasal nak p MOZAC jer. Kunun nak duk dalam enviroment best. Last sekali kena tukau. Padan muke..ihihiih..Adeh!

Ni pasal MOZAC

Dorang main campak jer. Belom pergi posting lagik neh. Huhu. Terkena kat Klang pulak dah.So, dapat 1 sekolah neh. Survey pandangan orang² berbijak sana. Masing-masing ada memberi respon kurang enak.Aderh!Nak enak macam makan nasik ke?huhu. Omaigod. Kiranya duk Selangor lah CA kali ni. Wateva, tabahkan hati, perbetulkan niat. Kalau pelajarnya brutal, CA kena layan jerlah...Peleksibel gitew..Bak kata pensyarah CA, pergi lalui pengalaman, nanti dapat sesuatu yang baru. Betul!Betul!Betul!Terbakau ati asenya, semangat kobar-kobar nak pergi skul tu. Muwid-muwid ku sekelian, tunggu chekgu yeah...Haha. Anak murid pum aku belom kenal. Kan best buat banner macam lect aku cakap tuh..Wakakaka..Buat banner nak pergi sekolah. Bontrox sungguh. Aderh!Surf punya surf kat tenet, jumpa sowang dua student SMKTIS neh. Tengok-tengok ajerlah muka. CA dah add diorang kat facebook. Berhubung tu idok lagi. Belog ni pun khas buat untuk pengalaman nak menjadi chekgu dan after ni pun guna belog ni jugak rasanya untuk kongsi apa-apa pasal cekgu-cekgu neh.

Here I come..Sek.Men.Tengku Idris Shah. hehe


Aha..ni pic taun berapa tah..bebudak skul SMKTIS buat persembahan di SMK Kapar Indah. Copy ajerlah pic ni..surf kat internet tjumpa pulok..hehe

Ok...see daa..cekitdaut

Tayangan best untuk SMKTIS

video

;;